Kringloop en ontmoeting in het stadshart van Maassluis
Het kringloop-sprookje van De Doorsluizer begon met: “Er waren eens een juf, een zanger, een fysiotherapeut en een ambulant begeleider…”.
En gelukkig bleef het niet bij een sprookje, maar worden de dromen van dit viertal werkelijkheid! Begin maart 2018 zijn het echtpaar Frans en Paula Korpershoek in contact gekomen met huisgenoten en vriendinnen Judith van Dijk en Joëlle IJkema. In het eerste gesprek bleek er een goede match te zijn: de visies en dromen hadden veel raakvlakken en vulden elkaar naadloos aan. Het viertal heeft een passie voor duurzaamheid en ze zijn graag creatief bezig om anderen te inspireren om spullen te hergebruiken. Hun hart klopt voor mensen en ze houden van het oude centrum van Maassluis, waar ze ook alle vier wonen. Het stadshart wordt steeds levendiger en de oprichters van De Doorsluizer hopen daar hun steentje aan bij te dragen.
Doelstelling
De Doorsluizer heeft een tweeledige doelstelling: het terugdringen van afvalstromen en (over)consumeren door middel van het zoveel mogelijk promoten van hergebruik van goederen en materialen én het creëren van een zinvolle tijdbesteding en ontmoeting tussen verschillende bevolkingsgroepen. De Doorsluizer is een inspirerende plek voor jong en oud. Snuffelen naar unieke tweedehands items, verzamelobjecten, een nieuwe outfit voor een prikkie of precies het item wat je zocht. Je kan bij De Doorsluizer terecht voor een goed bakkie (Giraffe) koffie of een andere drank voor de niet-koffieliefhebbers. In de huiselijke zithoek én op de kledingafdeling is er voldoende ruimte voor kinderen om lekker te spelen. Ook als je geen geld uit wil geven, ben je welkom in De Doorsluizer om er gewoon te ‘zijn’ en anderen te ontmoeten.
Geen winstoogmerk
Wij werken samen met verschillende goede doelen en doneren met regelmaat spullen, maar doen ook financiële bijdrages. Onder andere: de voedselbank, stichting Present, stichting AK, the Inner City project, cliënten van diverse hulpverleningsinstanties etc. Nog belangrijker vinden we om door ons concept zelf een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en verbinding. Door wie we zijn en wat we doen willen we onder andere eenzaamheid tegengaan. Met onze doelstellingen kunt u onze winkel ook een goed doel noemen. Onze stichting wordt niet gesubsidieerd, dus moeten we het van onze eigen omzet hebben. U kunt zich voorstellen dat het draaiende houden van onze winkel en onze vaste lasten ook de nodige kosten met zich meebrengt. De winst investeren we in allerlei zaken die duurzaamheid en verbinding stimuleren. We hebben geen winstoogmerk, dus met uw aankoop draagt u daar direct aan bij!
Wie zijn wij?
Het team stelt zich voor…

Frans Korpershoek
Ik ben Frans Korpershoek, getrouwd met Paula en papa van één mooie dochter (Aimée) en twee leuke zoons (Arlan & Lucan). Dromen doe ik graag en ik vind het een groot voorrecht dat ik er nu weer een waar mag gaan maken: Een eigen kringloopwinkel starten en runnen!
Samen met Paula bezoek ik zeer regelmatig de kringloopwinkels in onze regio. Zijn we een weekend weg of op vakantie? Dan is het al voor een groot deel geslaagd als we samen hebben kunnen struinen door verschillende kringloopwinkels. Ons huis staat dan ook vol met tweedehands goederen die boeiende en interessante verhalen en herinneringen met zich meebrengen. Ooit was het té vol. We hebben gemerkt dat als we de minder mooie dingen weg doen dat de mooiere dingen dan nóg beter tot hun recht komen. Een uitdaging die ons enorm heeft geholpen om goederen los te kunnen laten was de ‘7×5 challenge’. Bij deze zelfbedachte uitdaging moesten Paula en ik 7 dagen lang allebei elke dag 5 items selecteren om weg te geven, te verkopen of naar de kringloop te brengen.
Anderen zouden me beschrijven als een idealist, een optimist en een verbinder. Ik geef ze geen ongelijk 🙂 Thuis stond ik bekend als ‘Frans Verander’ of ‘Frans Anders’: Ik kon tot laat in de nacht bezig zijn met schuiven en tillen om mijn kamer(s) zo te veranderen dat het optisch ruimtelijker en functioneler zou zijn.
Zelf heb ik in mijn leven ontzettend veel liefde, acceptatie en bemoediging mogen krijgen. Dat heeft mij een goede basis gegeven om me veilig te voelen. In een veilige omgeving durf je jezelf te zijn en hoef je niet bang te zijn om fouten te maken. Die veiligheid geeft een geweldige ruimte om jezelf te ontwikkelen. In de winkel hopen we dit voor elkaar te kunnen realiseren.
Duurzaamheid heb ik aardig hoog staan. Ik kan er dan ook zéér slecht tegen dat er zoveel goed ‘spul’ weggegooid wordt en verloren gaat. Ik probeer altijd te redden wat er te redden valt. Dat geldt ook voor eten: Vraag maar aan Paula en de kinderen (mijn ontbijt bestaat meestal uit korstjes 😉 ).
Om deze droom waar te maken heb ik andere dromen en passies los moeten laten. Afgelopen maart heb ik mijn koor DeeVee in Alphen aan de Rijn op de hoogte gebracht van mijn nieuwe plannen en daarmee ook het besluit om te stoppen als dirigent. Ik blijf wel actief als zanger in de gospelband Sela.
We hopen je binnenkort te verwelkomen in De Doorsluizer. Blijf gezellig hangen voor een bakkie koffie en een goed gesprek. Wie weet staat er nog iets in de winkel dat je aanspreekt en wat voor een prikkie mee kunt nemen.

Paula Korpershoek
Ik ben Paula, 30 jaar jong, moeder van drie mooie kids en getrouwd met de leukste man van de wereld (Frans). Ik heb een rustig en bedachtzaam karakter en ben creatief, gevoelig, betrouwbaar en een realist. Volgens Frans ben ik soms zelfs een tikkeltje pessimistisch, maar gelukkig compenseert hij dat dan weer. Ik ben geen party crasher (hoewel ik wel érg van een avondje dansen hou op z’n tijd!), maar ik kan enorm genieten van intieme, diepgaande gesprekken in een kleiner gezelschap. Je kan me wakker maken voor een diner in een goed restaurant, liefst met een bijpassend wijnarrangement en natuurlijk in goed gezelschap. Het allerliefst breng ik mijn tijd door met mijn gezin, familie en goede vrienden. Ik ben graag buiten en sinds we een bakfiets hebben maken we graag fietstochtjes met de kids. Frans en ik zijn echte tegenpolen in karakter, maar onze passies komen juist heel erg overeen. De liefde tussen ons bloeide op tijdens het uitoefenen van één van onze passies: zingen.
Onze gezamenlijke liefde voor kringloopwinkels ontstond vlak na ons trouwen, toen we samen onze woonruimte mochten inrichten. We kochten accessoires en toffe meubelstukken die we vervolgens in de tuin een likje verf gaven (toen nog alles wit). Het doet me zo goed om iets wat ‘afgeschreven’ was met kleine moeite weer in te kunnen zetten als eigentijds en functioneel meubelstuk. Sinds de komst van onze kinderen heb ik minder tijd om meubeltjes nieuw leven in te blazen, maar nog altijd geniet ik er enorm van om op zoek te gaan naar pareltjes. Tegenwoordig vind ik ze in originele staat vaak nog mooier dan met een nieuwe kleur. Ik heb een liefde voor vintage meubels en designer items die stiekem toch heel leuk geprijsd zijn. Ook kan een oude stoere kist altijd wel een plekje vinden in ons jaren 30-huis in Maassluis. Het leukste item dat we laatst scoorden was een vintage groen leren Franse loveseat. Frans heeft er een heel eind voor gereden, maar dat was hij zeker waard!
Vijf jaar geleden opende ik mijn eigen praktijk voor fysiotherapie. Ik kreeg liefde voor het ondernemerschap en nu gaan wij een nieuwe uitdaging aan door onze eigen kringloopwinkel te starten. Door onze vele bezoekjes aan kringloopwinkels hebben wij ons een beeld gevormd van onze ideale kringloopwinkel. We hopen dat mensen in onze winkel lang willen blijven hangen, omdat het er gezellig is, je een goede bak koffie kunt drinken, een leuk gesprek kunt voeren en natuurlijk een mooi item kunt scoren tegen een heel fijne prijs!

Judith van Dijk
Mijn naam is Judith van Dijk. Ik woon op het leukste plekje van Maassluis, midden in het centrum, aan de Vliet. Voorheen was ik naast De Doorsluizer nog parttime juf, maar sinds de opening van Faveur ben ik fulltime aan de slag in de winkels. Naast mijn werk vind ik het fijn om creatief bezig te zijn, dingen te organiseren, me te verdiepen in duurzaamheid en tijd door te brengen met goede vrienden. Van nature ben ik vrij rustig, bedachtzaam en als ik ergens enthousiast over ben, ga ik er helemaal voor. Ik vind het heerlijk om plannen te maken en ze uit te voeren.
Ooit is de droom ontstaan om samen met Joëlle een winkel met tweedehandskleding te starten. We waren allebei geraakt door een documentaire over de kledingindustrie: The True Cost, een echte aanrader! We voelden heel sterk de passie om hier iets mee te doen. Om een begin te maken zijn we toen gestart met een uitdaging voor onszelf: een jaar lang geen nieuwe kleding kopen, alleen maar tweedehands. Voor mij was dit een behoorlijke stap, want ik was vaak te vinden in een kledingwinkel. Maar het is gelukt! Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu een stuk bewuster omga met kleding. Door er een jaar zo mee bezig te zijn, groeide het verlangen om een winkel te beginnen meer en meer. Het besluit om minder te gaan werken, zorgde voor tijd en ruimte om de plannen concreter te maken.
Naast dat ik een passie heb voor eerlijke kleding, vind ik het fijn om met mensen te zijn. Een goed gesprek, een gezellig praatje, een luisterend oor bieden: daar krijg ik veel energie van. Ik hoop en geloof dat we in de winkel die twee dingen perfect met elkaar kunnen combineren. Dus: wees welkom!

Joëlle van der Hout - IJkema
Ik ben Joëlle, een enthousiaste meid van 23 jaar die het leuk vindt om met van alles en nog wat bezig te zijn. Voorheen werkte ik als ambulant begeleider van zwerfjongeren tussen de 16 en 23 jaar in Rotterdam. Na de opening van Faveur (onze tweede winkel) ben ik daarmee gestopt om mij helemaal op beide winkels te kunnen richten. Ik wil niet leven om te werken, maar werken om te leven. Dit is dan ook de reden dat ik geen fulltimebaan heb, zodat ik naast mijn werk ook tijd heb voor andere dingen die ik tof vind. Bijvoorbeeld sportief bezig zijn; ik zit op voetbal, waar doordeweeks voor train en op zaterdag een wedstrijd speel. Waar ik verder nog erg blij van word is muziek: ik geniet ervan wat te pingelen op piano of gitaar en te zingen. Ik zing in de band van de kerk en verder zing en neurie ik eigenlijk heel de dag door: onder de douche, op de fiets, tijdens de afwas en ga zo maar door.
Waar ik kan, probeer ik na te denken hoe ik beter voor de wereld kan zorgen. Als ik weer iets lees of zie hoe onze leefstijl impact heeft op het milieu, probeer ik daar anders mee om te gaan. In een poging daartoe ben ik onder andere 6 jaar geleden vegetariër geworden, koop ik bijna alleen nog maar tweedehands kleding en ben ik een fan van kringloopwinkels. Als ik een stedentripje maak zoek ik altijd even de tweedehandswinkeltjes op van tevoren. Ongeveer twee jaar geleden kregen Judith en ik de droom om een tweedehandswinkeltje te starten. We zagen het idee helemaal voor ons, maar het was lastig om het praktisch te maken, totdat we Frans en Paula ontmoetten. De twee belangrijkste aspecten van het idee vind ik duurzaamheid en ontmoeting. Door goederen te recyclen dragen we bij aan een duurzamere wereld. Daarnaast hoop ik dat mensen uit verschillende lagen van de samenleving elkaar ontmoeten in het koffiehoekje en dat ze zich gastvrij ontvangen mogen voelen door ons en de rest van het personeel.

Ingrid Maaswinkel
“Ik ben Ingrid Maaswinkel, getrouwd met Ies. We hebben een dochter (24) die getrouwd is, een zoon (22) die nog thuis woont en een pleegdochter (28) die al 20 jaar bij ons over de vloer komt. Sinds zes jaar wonen we met veel plezier in Maassluis op de Zuiddijk, een prachtige plek vlakbij het oude centrum en de Doorsluizer . Ons huis is meer dan 100 jaar oud, ik houd van de sfeer en het verhaal van een oud huis en oude spullen.
Sinds het begin van de plannen voor de Doorsluizer ben ik enthousiast over de doelstelling. Ik ben dan ook erg blij dat ik vanaf 1 januari 2018 deel uit maak van het bestuur en mee kan denken hoe we nog meer aan deze doelstelling kunnen voldoen; ont-moeten en doorsluizen. Ik wil me hier graag voor inzetten en van leren en dit ook steeds meer in mijn eigen leven toepassen.
Blij word ik van het bestuur, alle vrijwilligers, alle enthousiaste mensen die de winkel bezoeken en hun spullen komen brengen. Wat is het sinds de opening een feest om er binnen te lopen en om je heen te kijken en je te verbazen hoe mooi alles is geworden.“
De Doorsluizer
Anne de Vriesstraat 6-12
3141 AV Maassluis
Kvk-nummer: 71829199
IBAN: NL17 TRIO 0379 2834 09
Telefoon: 06-40150090
Email: info@dedoorsluizer.nl
Openingstijden
Ma: 10:00-17:00
Di: 10:00 – 17:00
Wo: 10:00 – 17:00
Do: 10:00 – 17:00
Vr: 10:00 – 17:00
Za: 10:00 – 17:00
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!